Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Η κριτική του Αριστοτέλη στην πλατωνική Πολιτεία

https://www.facebook.com/events/722231804453629/?context=create

Στην πρώτη για τη νέα χρονιά συνάντηση του κύκλου ανάγνωσης της Πολιτείας θα ξεκινήσουμε με την ανάγνωση και το σχολιασμό του Ε' βιβλίου. Ο Πλάτων εκεί ασχολείται με το θέμα της κοινοκτημοσύνης των γυναικών και των παιδιών, ενώ εισέρχεται και στο θέμα της βασιλείας των φιλοσόφων-βασιλέων.

Στη συνέχεια θα δούμε τη δριμεία κριτική που ασκεί ο μαθητής στο δάσκαλο. Ο Αριστοτέλης διαφωνεί με τον τρόπο οργάνωσης της Πολιτείας, ενώ κομβικό σημείο της κριτικής του αποτελούν τα επιχειρήματα ενάντια στο θεσμό της κοινοκτημοσύνης και η κατ' επέκταση προάσπιση της ατομικής ιδιοκτησίας.

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα σύγκρουση δύο εκ των μεγαλύτερων στοχαστών στην ιστορία του πνεύματος. Ποιανού η σκέψη επαληθεύτηκε περισσότερο από την ιστορία; Πώς επηρέασαν ανά τους αιώνες; Έχουν άραγε καμία επιρροή σε μας, δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σ' αυτά τα ερωτήματα, εξετάζοντας από τη μία το διαξιφισμό των δύο μεγάλων φιλοσόφων και κάνοντας από την άλλη κι εμείς τη δική μας κριτική αποτίμηση επί των επιχειρημάτων τους.  

Παρασκευή, 18:00, στο χώρο της Βιβλιοθήκης, 2ος όροφος, Α' ΦΕΠΑ, Ούλωφ Πάλμε 2, Ζωγράφου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου